Böcker

Jag har alltid läst väldigt mycket. Böcker har alltid haft en stor del i mitt liv. Jag vill minnas att mamma alltid läste för mig och mina syskon vid nattning. Forskning visar hur stor skillnad det gör för våra barn om man läser mycket för dom. Ordförrådet blir större och ordförståelsen blir bättre. Jag kan tacka min mamma för mitt intresse för läsning och skrivning. Svenska var alltid mitt favoritämne i skolan.

Tyvärr orkar jag inte ge mina barn lika mycket bokläsning som min mamma gjorde. Eller ja, äldsta dottern fick en del när hon var yngre men så hade vi ju bara henne, hennes första fyra år oxå. Nu är det inte jättemycket läsning faktiskt. Trots att vi har böcker i mängder här hemma. Jag själv har inte heller läst många böcker de senaste tio åren. Tror man nog kan räkna antalet med båda händernas fingrar. Sen jag blev dålig har jag inte läst alls. Inte mer än någon enstaka bok som tar upp sömnsvårigheter och hur man kan ta sig ur stress och lära sig att styra över sina egna tankar. Biografier och skönlitteratur har jag inte fixat. Det där med koncentration det existerar knappt längre. Att fokusera på en text är ganska ansträngande och det har fått räcka med det som jag ibland måste läsa i jobbet.

Idag hade de två små varit i skolbiblioteket med sina klasser och lånat varsin bok. Då blev jag lite påmind om det här med läsningen. Läste självklart Lillemans bok för honom, trots att pappan redan hade läst den en gång. My håller sig mest till att läsa själv numera, det tycker hon är roligast nu när hon har börjat tycka att det är lite lättare att läsa. Nu tänkte jag att jag kanske oxå skulle försöka ta mig igenom en bok. Köpte en bok till äldsta dottern (som dessutom är en riktig bokmal) i julklapp. En av hennes idoler på YouTube har nämligen släppt en bok. En bok som tar upp hennes psykiska ohälsa. Det kanske inte är helt fel tänkte jag, att Embla får läsa om detta knasiga som hennes mamma lider av. Och då berättat av en som hon ser upp till. Dock tyckte hon den var lite svårläst så jag tänkte att jag kan låna den lite och se om jag kan ta mig igenom den. ”Ibland mår jag inte så bra” av Therése Lindgren, är det någon som har läst den? Vad tyckte ni om den?

Lämna ett svar