Valborg

Man kan ju verkligen inte klaga på vädret denna härliga Valborgsmässoafton. Solen skiner och humöret är på topp. Både My och Fenix hamnade hemma hos kompisar på förmiddagen. Embla fick stanna hemma och vara lite backup ifall någon av de små skulle behöva komma hem lite akut. Vi då, jag och mannen, jo kan ni tänka er att han fick ut mig på en cykeltur. Det var flera månader sen jag cyklade senast. Det gick kanonbra, vi har en härlig runda vi cyklade några gånger i somras och just idag var det knappt någon trafik alls på den rundan. Så härligt! Bara vi, våra cyklar och en massa kvittrande fåglar. En och annan häst såg vi oxå och nån katt. I Mörrum stannade vi till och knäppte en fin bild framför Mörrumsån.

Jag är inte någon matlagare direkt. Jag tycker inte det är kul och jag är inget bra på det. Jag har mina rätter jag brukar göra när jag måste, pannkakor, köttfärssås… ja det var typ det… Ibland får jag dock ett ryck och får för mig att göra grejer jag inte gjort tidigare och då gärna från grunden. En sak som jag varit sugen på att testa väldigt länge är att göra egen Falafel. Jag tycker Falafel är sjukt gott och det har verkat väldigt enkelt att göra. Nu har jag testat och visst var det enkelt. Jag tänkte att jag skulle bjuda er på min variant av Falafel som är ett litet ihopplock av olika recept och tips från personer jag känner.

 1 kg kikärtor som får ligga i blöt över natten.
 Sila bort vattnet och mal sedan kikärtorna en gång.

Blanda i 1 stor gul lök, ca 25 g bladpersilja (nästa gång kommer jag nog ta lite mer), 2 vitlöksklyftor (nästa gång tar jag nog en klyfta till), 1 jalapeno (nästa gång tar jag nog en till), 2 tsk salt (kan nog behövas lite mer salt), 1 msk bakpulver, 1 tsk bikarbonat.

2 msk falafelkrydda. Byt till en skiva med mindre hål och mal två gånger till. Jag satte sedan in allt i kylen med plastfolie över och lät det vila i några timmar.
 Rulla till bullar, i en för dig lagom storlek.
 Fritera i olja ca 170°c tills de har fått en gyllenbrun fin färg. Jag valde en frityrolja.

Servera tillsammans med goda grönsaker och någon god sås. Om du vill och tål kan du lägga alltihopa i ett gott bröd. Idag hade vi inte fixat några glutenfria bröd så det fick bli pommes till istället. Såsen vi hade till hittade jag här: Yoghurtsås

Smaklig måltid!

Lämna ett svar