Näthat

Jag är som väl är förskonad från det där som kallas näthat. Åtminstone fram tills nu.
Däremot är min dotter inte det.
Hon har en youtube-kanal som hon brukar lägga upp filmer på. Filmer som hon gör och klipper ihop själv. Nu har hon fått trista kommentarer där igen. Det är alltså inte första gången det händer och det är så trist. Jag förstår inte riktigt grejen med det där. Vad får man ut av att skriva elaka saker? Borde det inte ta mer energi än det ger?
Visst, hon har själv uttryckt sig lite klumpigt på nätet nångång men då har vi varit där och försökt vägleda. Vi har försökt förklara att det man skriver inte alltid uppfattas på samma sätt som den som skrev menade. Vi har förklarat vikten av att vara positiv på nätet. När man kommenterar hos någon annan skriver man bara positivt, när man svarar på kommentarer hos sig själv så svarar man positivt. De negativa åsikterna och tankarna, de håller man för sig själv.

Vi försöker även finnas där hon finns. Vi finns på Instagram, Facebook, youtube och nu även på snapchat. Då ser vi hur det skrivs och kan ha en dialog med henne kring detta. Det är alltid bättre att ignorera, blockera och radera negativa kommentarer än att svara på dom, tror vi. Det känns som att hon har förstått den grejen.
Nu kommer ju de där trollen med sitt hat ändå men man kan då välja hur man tar emot det. Nu senast när det skrevs kommentarer på hennes youtube-kanal valde hon att berätta för sin lärare. Den som skrivit var nämligen en klasskamrat, eller kamrat är väldigt fel att säga, snarare en annan i elev i hennes klass.
Jag blev så himla stolt över henne att hon valde att inte svara på kommentaren utan istället ta en skärmdump och visa sin lärare. Läraren vidtog direkt åtgärder och meddelade sedan oss via mail om vad som kommit fram så att vi kunde prata vidare om detta hemma. Eftersom det nu var någon som vi visste om så valde vi att informera förälder och förhoppningsvis kommer det inte mera från det hållet nu.

Har ni varit drabbade av näthat och hur gör ni för att motverka just detta?

2 reaktioner på ”Näthat

  1. Jag blir så less. Vi har en skyldighet att lära våra barn att man under inga omständigheter har rätt att va elaka på nätet men även att det inte ska accepteras! Modigt gjort av tjejen! Jag försöker ignorera. Men än anmäla till operatörer som faktiskt vill ya ansvar å stänga användare som beter sej illa. Kram

    1. Ja såklart är ju anmäla oxå ett alternativ. Fördelen här är ju att vi vet vem det är. Skolan är involverad oxå så vi valde att berätta för ena föräldern att det har hänt så att de ska vara medvetna om det. Jag tycker det är så svårt att dra gränsen, när är det fortfarande oskyldigt? När blir det en kränkning eller ett hot? När ska man anmäla? Modig är hon, som väl är! Väldigt självsäker och stark 💖💕

Lämna ett svar